Magyar Zenészbázis Egyesület
A valódi zenész érdekvédelem

 

2013. március. 4.

 

"Egy országot a zenéje jellemez. Népzenétől az aktuális tánczenéig a saját nyelvén előadott és megteremtett művei. Ezeknek a műveknek a médiában való szereplése és szerepeltetése kötelesség. Tessék szíves a 40%-ot minimum betartani, betartatni!"

Babos Gyula - Jazz zenész (a magyar zenei kvótáról)

 

Magyar Zenészbázis Egyesület - NYILATKOZAT

Elhatárolódunk és tiltakozunk a március 3.-án megjelent hatvanöt zenész véleményét megfogalmazó hiányos és ezért jelen formájában a magyar zenésztársadalomra káros következményeket eredményezni képes nyilatkozatával szemben.

A Magyar Zenészbázis Egyesület szerint minden magyar, vagy magát magyarnak valló előadó, szerző zenéje magyar zene. Támogatjuk a médiatörvény magyar zenei kvótára vonatkozó elvárásait, azonban kijelentjük hogy a médiatörvény magyar zene definíciója javításra szorul.

A médiatörvény által előírt kvótának köszönhető hogy a magyar zene jelenléte, minimum 35%-ban biztosított a rádiókban, amely reményeink szerint a jövőben emelkedni fog. Ez a minimum határozza meg az anyanyelvünkön értéket közvetítő dalok jelenlétét a rádiókban. Amennyiben a hatvanöt zenész által aláírt nyilatkozat hatására, a definíció módosításával a jövőben ezen a 35% százalékon kellene osztoznia az összes magyar szerző magyar- vagy idegen nyelven megalkotott dalának, ismét háttérbe szorulhat a rádiókban a magyar nyelvű dalok jelenléte, mely épp ellenkező helyzetet teremtene a zenésztársadalom érdekeivel és a kvóta által korábban elérni kívántakkal.

Az a véleményünk, hogy a magyar zene definícójának helyesbítése mellett a kvóta eredeti célja szerint továbbra se lehessen teljesíthetni az idegen nyelvű magyar alkotásokkal az elvárt minimumot. Csak ez biztosíthatja, hogy a jelen gyakorlatnak megfelelően, továbbra is minimum 35%-ban jussanak el közönségükhöz az anyanyelvünk által közvetített, méltán népszerű magyar szerzők művei, míg az idegen nyelven készült magyar alkotások a fennmaradó többségi 65%-ban továbbra is bemutathatók. Így a magyar nyelvű magyar alkotások is több lehetőséghez jutnak, míg az idegen nyelvű magyar szerzemények is megfelelő teret nyernek. Ez a megoldás védi és támogatja minden magát magyarnak valló előadó, szerző érdekét.A Magyar Zenészbázis Egyesület által képviseltek szerint:

Javasoljuk hogy minden magyar, vagy magát magyarnak valló előadó, szerző zenéje magyar zenének minősüljön.

• A nem magyar nyelven született zenei alkotások ne legyenek beszámíthatók a zenei kvóta teljesítésébe.

Röviden összefoglalva: a hatvanöt zenész nyilatkozatának hiányossága miatt tiltakozunk, ugyanis hiába a benne foglalt jóakarat, ha hatásában kárt képes okozni. Továbbá nem kritizáljuk a rádiókat és nem áll szándékunkban beleszólni működésükbe. A jelenleg is létező lehetőségeinket szeretnénk megtartani, mint esélyt a magyar zene számára. 

2013. február. 22.

A Magyar Zenészbázis Egyesület és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete együttműködési megállapodást kötöttek egymással, mely együttműködés keretén belül létrejött egy rádiós zenei adatbázis. Az adatbázis segitséget nyújt a rádiók adatszolgáltatási kötelezettségivel kapcsolatos elvárások teljesitésében az NMHH, az EJI, az Artisjus és a MAHASZ felé. További részleteket levélben küldünk tagjaink számára.

 

 2013. jan. 02.

Mától Online, bankkártyával is lehetséges az egyesületi tagdij befizetése.

Részletekről a "Tagdijfizetés" menüpontra kattintva olvashatsz.

Boldog Új Évet!

BOLDOG ÚJ ÉVET!

 

2012. dec. 25.

Áldott Karácsonyt!

 

2012. nov. 3.

Van valódi zenész érdekvédelem!